Kolumnini Tamperelaisessa 17.11.2018: Ammattikoulutus on kova juttu

Viime keväänä Tampereen Pirkkahallissa oli merkittävä suurtapahtuma, Taitaja2018 kisat. Kisat toivat yhteen nuoret tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailemaan ammattitaitokilpailun SM-mitaleista noin 45:llä eri ammattialalla, yli neljänsadan kilpailijan voimin. Vierailijoita oli 50 000.

Ammatillisen koulutuksen moninaisuus näkyi ja kuului siis monella tapaa. Muistan kulkeneeni pisteeltä toiselle, ihmetellen upeasti koristeltuja kakkuja ja kukka-astelemia, konetekniikan moninaisuutta ja mallinnuksia talojen perustoista. Kunnioitan näitä taitoja syvästi, koska yksikään talo ei pysyisi minun rakentamana pystyssä eikä yksikään tekemäni kakku kelpaisi kaupan hyllylle myyntiin.

Jatkona tapahtumalle Tampereen seudun oppilaitos Tredulla oli tällä viikolla suuri kunnia käydä pokkaamassa parhaiten menestyneenä oppilaitoksena Taitaja2018-palkinnot. Tredu saavutti yhteensä 14 mitalia, joista viisi oli kultaa, viisi hopeaa ja neljä pronssia. Mitalisijojen lisäksi Tredun opiskelijat saivat yhteensä neljä kunniamainintaa, jotka jaetaan tunnustuksena keskiarvoa paremmasta suorituksesta lajissa.

Voimme siis ylpeästi sanoa, että Tampereen seudulla kasvaa tulevaisuuden huippuosaajia.

Ammatillisen koulutuksen merkitys kuitenkin usein unohtuu helposti, sillä puhuttaessa koulutuksen merkityksestä kilpailukyvylle, viittaamme usein vain korkeakoulututkintointoihin. Lisäksi ammatillisen koulutuksen reformi ja isot valtionosuusleikkaukset ovat erityisesti viime vuosina luoneet ongelmakeskeistä keskustelua ammatillisen koulutuksen ympärille.

Reformi ollut toki iso haaste. Opettajat ovat joutuneet reformin myötä koville ja leikkaukset näkyvät myös oppilaiden arjessa monella tapaa. Huoli nuorista, jotka eivät pysty vastaamaan syystä tai toisesta opintojen vaatimuksiin on suuri. Onneksi Tampereen kaupunki tukee tamperelaisten nuorten pysymistä opinnoissa myös omilla rahallisilla panoksillaan.

Pelkästään Taitaja-kisojen olemassa olo on tärkeä muistutus ammatillisen koulutuksen moninaisuudesta ja siitä, kuinka monenlaista lahjakkuutta ja osaamista koulutus tukee ja edistää. Koko elinkeinoelämämme on riippuvainen niistä osaajista joita ammatillisista oppilaitoksista valmistuu.

Ammatillinen koulutus, sen laatu ja kyky motivoida nuoria ja ammatin vaihtajia on siten yhteiskunnan kriittinen kilpailutekijä. Muistetaan tämä edunvalvonnassamme, puheissamme, opastaessamme nuoria työpaikoilla ja kannustaessamme heitä löytämään oman polkunsa.

Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.)

apulaispormestari

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue